Start: Grens Oldenkotte

Einde: Altes Rathaus aan de Markt in Vreden

Afstand van de route: 13 km

Algemeen beeld van deze etappe

Dorpsplein in Ellerwick

Toegegeven, deze etappe is niet de fraaiste uit de route. Het gebied tussen de grensplaats Oldenkotte en het aardige Berkelstadje Vreden kenmerkt zich vooral door lange rechte asfaltwegen, grootschalige landbouw en bossen zonder wandelpaden. De Berkel ligt diep ingesneden in het landschap en krijgen we onderweg nauwelijks te zien. Gelukkig is het geen lang traject en zijn er onderweg toch ook fraaie doorkijkjes en aantrekkelijke (agrarische) landschappen. Het is zeker geen straf om deze etappe te bewandelen.

We kozen voor een route over rustige landbouwwegen, zonder al teveel omwegen. Tussen Ellewick en de rand van Vreden lopen we lange tijd via een best aardige bosstrook evenwijdig aan een breed fietspad. De binnenkomst in Vreden is dankzij de parkachtige omgeving heel prettig. Eindelijk zien we de Berkel weer! Het is ten slotte goed toeven in het aardige centrum van Vreden.

Openbaar vervoer

Het startpunt in Oldenkotte (Halte Café Rotering – Rekken) is te bereiken met de buurtbus (lijn 199) vanuit het busstation in Eibergen of vanuit het busstation in Haaksbergen. In de weekenden en op officiële feestdagen is dit een belbus en dient u de rit minimaal één uur van tevoren te reserveren via arriva.nl of 088-9008903.

Vreden heeft overdag een maal per twee uur een verbinding met een taxibus met Winterswijk en een uursverbinding met een gewone bus met Ahaus. Ahaus heeft een treinverbinding met Enschede. U vindt het busstation aan de Wüllingerstraβe, op 350 m vanaf het centrale plein in Vreden. NB. De laatste bus vanuit Vreden naar Winterswijk vertrekt om 17.49 u. Na die tijd is terugreizen nog mogelijk via Ahaus en Enschede. U kunt ook overwegen om na de laatste taxibus een gewone taxi te bestellen die u naar Winterswijk brengt, het gaat om een betrekkelijk kort ritje.

Onderweg komt u in Duitsland diverse bushaltes tegen, maar deze worden op het platteland maar een enkele keer per dag aangedaan. De meeste bussen gaan naar Ahaus (met een treinverbinding met Enschede) of Vreden.

Horeca

  • In Oldenkotte
  • In Ellewick
  • In het centrum van Vreden
De Berkel bij Vreden
Deze etappes lopen?

De routebeschrijving is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. Routekaarten zijn aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement kost € 12,50.

De GPX-bestanden van deze route kunt u downloaden via deze pagina.

Deze etappe is tevens beschikbaar via de wandelapp http://www.wandelzapp.nl.

U kunt het Berkelpad ten slotte ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing.

Wetenswaardigheden voor onderweg

Vreden

De eerste vermelding van de plaats Vreden stamt uit 839, toen drie relikwieën naar de Stiftskerk St. Felizitas werden overgebracht. De Stiftskerk behoorde tot het Aartsbisdom Keulen, maar het gebied er omheen tot het Bisdom Münster. In 1252 spraken de toenmalige aartsbisschop en de bisschop af om het dorpje dat rond het klooster (de Stift) en de beide kerken was ontstaan te versterken en stadsrechten te verlenen. In 1470 trad Vreden onder de vleugels van Coesfeld toe tot de Hanze. Het belangrijkste middel van bestaan van Vreden was decennialang de textielindustrie. Sporen daarvan zijn in het stadbeeld nog steeds zichtbaar. Vreden werd in maart 1945 grotendeels door bommen verwoest. Wat er nu zichtbaar is aan oude gebouwen, is grotendeels na de oorlog opnieuw opgebouwd.

Het ‘Wasserkraftwerk’ in Vreden: vroeger een olie-, vol- en runmolen, nu een kleine waterkrachtcentrale

Twee oeroude kerken en een damesstift

De grote kerk tegenover het Altes Rathaus is de St. Georg Parochiekerk. Deze kerk stamt uit 1954, nadat een voorganger in maart 1945 door bommen werd vernield. Uit archeologisch onderzoek bleek dat de huidige kerk niet één, maar zes voorgangers heeft gehad. De oudste sporen wijzen op een kerk die al in 820 bestond, dat wil zeggen uit de tijd van de eerste kerstening van de Germaanse stammen. Minstens zo interessant is de kerk die er schuin achter ligt: de Stiftskerk St. Felizitas. Deze kerk werd in de 11de en 12de eeuw gebouwd als kloosterkerk van een klooster voor hoogadellijke dames (een stift). Dat klooster werd in 839 aan de oever van de Berkel opgericht. Oorspronkelijk was de St. Georgkerk de kloosterkerk, maar nadat deze in de 12de eeuw door brand was verwoest, verhuisden de adellijke dames naar de St. Felizitaskerk. Het plaatsje Vreden is later langzaam rond het klooster ontstaan. Ook de St. Felizitaskerk werd in de oorlog verwoest, maar is weer in de oude (Romaanse) stijl herbouwd.

Felizitaskerk in Vreden