Start: Altes Rathaus aan de Markt in Vreden
Einde: St. Otgerkerk aan de Markt in Stadtlohn
Openbaar vervoer
Afstand van de route: 14 km
Algemeen beeld van deze etappe
Veel meer dan de vorige etappe is het traject Vreden – Stadtlohn een alleraardigste wandeling. Het eerste stukje buiten de stadsgrens van Vreden mag dan vooral uit (rustige) asfaltwegen door agrarisch gebied bestaan, daarna voert de route vooral over bospaden en half-verharde wegen. De Berkel is regelmatig in zicht en een aanzienlijk deel van de route volgt de rand van het Berkeldal. De Berkel heeft op dit traject al een geheel ander karakter dan u tot nu toe gewend was: zij lijkt hier sterk op het Nederlandse deel van de Dinkel, met zandbanken en steilranden, kronkelend tussen beekbegeleidende bossen, statige beukenbossen en kleinschalige percelen van vochtig grasland. De route eindigt in Stadtlohn bij de St. Otgerkerk, die zoals de meeste plaatsen langs de Berkel op een oud rivierduin ligt.
Openbaar vervoer
Vreden heeft overdag een maal per twee uur een busverbinding met Winterswijk en een uursverbinding met Ahaus. Ahaus is vanuit Enschede bereikbaar met een rechtstreekse trein (richting Dortmund). U kunt vervoer vanuit een plaats in de Achterhoek naar Vreden ook kiezen voor een taxi van ZOOV op Maat. Voor het reserveren van uw rit belt u dan naar ZOOV Op Maat via 0900-9874 (€ 0,10 per minuut). ZOOV Op Maat is bereikbaar van 6.00 uur ’s ochtends tot 1.00 uur ’s nachts.
Daarnaast is er een regelmatige busdienst tussen Vreden, Stadlohn, Gescher en Coesfeld (bus R61, een uursdienst. In de zomermaanden rijdt deze bus met een aanhangwagen waar ook fietsen op mee kunnen).
Horeca
- In het centrum van Vreden
- In het centrum van Stadtlohn
Deze etappes lopen?
De routebeschrijving is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. Routekaarten én GPX-bestanden zijn aldaar ook te downloaden nadat je je hebt aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement kost € 13,49. Je hebt dan toegang tot alle (ruim) 3.000 wandelroutes op deze site. Je hebt dan eveneens toegang tot de wandelapp http://www.wandelzapp.nl/.
Je kunt het Berkelpad ten slotte ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing.
Wetenswaardigheden voor onderweg
De Hunnenschans van Bockwinkel
Met de Germaanse stam van de Hunnen heeft de Hünenburg in het bosgebied Bockwinkel niets te maken, maar oud is dit object wel. Het gaat hier om een dubbele ringwalburcht met droge grachten, waarvan het buitenste gedeelte vermoedelijk stamt uit de Karolingische tijd, tweede helft van de 8ste eeuw. De reden voor de bouw is onduidelijk. Het is mogelijk dat de burcht diende als uitvalsbasis voor de onderwerping van de Saksen door Karel de Grote. Maar het doel kan ook geweest zijn om de handelsroutes van Arnhem over Rheine naar Bremen en van Deventer naar Münster en Paderborn te beschermen. Ook is niet uitgesloten dat de burcht de grensverdediging van het oude Graafschap Hamaland tot doel had. Onder de binnenburcht bevindt zich een grafveld uit de Brons- of IJzertijd. De ringwalburcht is in het terrein nog herkenbaar aan de verhogingen in het omringende bos, van een enkele meter tot wel zes meter hoog. Let er tijdens de wandeling door het bos maar eens op.
De betekenis van het woord Bockwinkel is een met beuken begroeide bocht in de Berkel. Precies wat het nu nog steeds is!
Stadlohn
Stadlohn ontstond in de eerste helft van de 12de eeuw als een complex van boerderijen die eigendom waren van de Bisschop van Münster. Om de grenzen van zijn bisdom te bewaken richtte een van zijn opvolgers een burcht op langs de oever van de Berkel. Deze liet hij bewonen door een leenman, die de naam Graaf van Lohn aannam. Ondanks de burcht is het oorlogsgeweld aan Stadlohn nooit voorbijgegaan. Het plaatsje werd in diverse regionale oorlogen zwaar beschadigd en geplunderd. Zo vond tijdens de 30-Jarige Oorlog op 6 augustus 1623 in de nabijheid van Stadlohn een veldslag plaats tussen de protestantse veldheer Christian von Braunschweig-Wolfenbüttel en het leger van de Katholieke Liga onder leiding van Graaf Tilly plaats. Von Braunschweig verloor de slag. Ongeveer 10.000 man werden gedood of gevangen genomen. In maart 1945 werd Stadlohn door een bombardement vrijwel geheel in puin gelegd. In rustiger tijden leefde het stadje van de landbouw. Veel kleine boeren verdienden bij als pottenbakker of linnenwever. Het huidige stadje telt ruim 20.000 inwoners.