Start: Oude Mattheüskerk in Eibergen
Einde: Grens Oldenkotte
Afstand: 12 km (8 km tot aan brug bij Rekken)
Algemeen beeld van deze etappe
De route valt uiteen in drie delen met nogal verschillende landschapstypen. Het eerste deel, rond de watermolen Mallum is prettig kleinschalig en geeft een mooi beeld van het Achterhoekse landschap. Het tweede deel is zeer open en grootschalig agrarisch. De Berkel en het schouwpad erlangs zijn hier weinig interessant. Daarom zochten we vanaf het buurtschap Loo variatie door een aantrekkelijke omleiding door het achterland via een bosgebiedje en de fraaie natuuroever van de Koffijgoot. Nog een stukje schouwpad langs de Berkel en dan komt u bij het tweelingdorp Rekken en ’t Kip. Na Rekken verandert het landschap sterk. De Berkel is hier veel natuurlijker dan in vorige etappes en de omgeving is reliëfrijk met veel hagen. Via smalle fietspaadjes en leuke doorkijkjes bereikt u de grens bij het minidorpje Oldenkotte.
Openbaar vervoer
Het beginpunt bereikt u via het station Lichtenvoorde-Groenlo, daarna met een bus naar Groenlo en vervolgens overstappen op een bus richting Haaksbergen. Alternatief is via station Enschede, met een bus richting Borculo en vervolgens overstappen in Haaksbergen richting Groenlo. In beide gevallen uitstappen in Eibergen bij de halte ‘Garage Grooters’ en daarna Grotestraat inlopen tot aan de Oude Mattheuskerk.
Vanuit het eindpunt bij Oldenkotte reist u terug met een buurtbus (lijn 199) vanaf halte ‘Café Rotering’ richting Eibergen of Haaksbergen. In het weekend is dit een belbus. U dient dan minimaal een uur van tevoren te reserveren via arriva.nl of 088-9008903. Vanuit Eibergen of Haaksbergen terug als via de heenweg.
Horeca
- In het centrum van Eibergen
- In het buurtschap ’t Kip (bij Rekken)
- In Oldenkotte
NB. Rekken zelf heeft géén horeca.
Deze etappes lopen?
De routebeschrijving is gratis te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/berkelpad. Routekaarten zijn aldaar ook te downloaden nadat u zich heeft aangemeld als abonnee. Een jaarabonnement kost € 12,50.
De GPX-bestanden van deze route kunt u downloaden via deze pagina.
Deze etappe is tevens beschikbaar via de wandelapp http://www.wandelzapp.nl.
U kunt het Berkelpad ten slotte ook als papieren uitgave bestellen via Anoda Publishing
Wetenswaardigheden voor onderweg
De Mallumse watermolen: wachten bij de sluis
Het loont de moeite om het klinkerpad in het bosje even te volgen voor een bezoek aan de Mallumse Molen, een uit 1784 daterende watermolen met sluis en horeca. Het is een mooi stukje watererfgoed, tevens beschermd dorpsgezicht. De molen ligt tegenwoordig niet meer aan de Berkel zelf, maar heeft een eigen molentak, met schutsluis. Schippers die voor het schutten op hun beurt moesten wachten dronken graag een borreltje in het naastgelegen Muldershuis. Als dorstige wandelaar kunt u daar nog steeds terecht.
Het tweelingdorp Rekken en ’t Kip
Het buurtschap Rekken behoorde oorspronkelijk tot het (Münsterse) kerspel Eibergen. Ook de Stift in Vreden had belangrijke bezittingen in Rekken liggen. Rekken was dus tot ver in de 14de eeuw feitelijk Duits. Daarna kwam het geleidelijk in het bezit van de Achterhoekse adel. Via een (omstreden) gerechtelijk vonnis van het Hof van Gelderland kwam Rekken in 1615 in de invloedssfeer van de het Graafschap Gelre.
De kerk van Rekken is sinds de Reformatie protestants, maar een deel van de bevolking bleef katholiek. Niet vreemd, want het gebied stond voorheen lange tijd onder het bestuur van de Bisschop van Münster. Pas nadat het de katholieken in Nederland in de tweede helft van de 19de eeuw werd toegestaan om hun geloof in de openbaarheid te belijden, werd in 1872 ook bij Rekken een katholieke kerk gebouwd, aan de overzijde van de Berkel op grond van daar wonende katholieke boeren. Rondom deze kerk, waar in dezelfde tijd ook het nog steeds bestaande café Kerkemeijer werd gebouwd, ontstond de katholieke kern van Rekken. Die kreeg vervolgens de naam ’t Kip, genoemd naar een van de boerderijen. In het dorp Rekken spreekt men echter over ‘het andere dorp’. In buurtschap ’t Kip staat ook de Rekkense Piepermolen.
Geloven in de grensstreek
Toen Eibergen en Rekken in 1615 deel gingen uitmaken van het Kwartier Zutphen, kwam dit deel van de Achterhoek ook onder invloed van de Reformatie. De tot dan toe katholieke (Oude) Mattheüskerk in Eibergen en de Antoniuskerk in Rekken werden toegewezen aan de Nederduits Gereformeerde Kerk, toentertijd de staatskerk van de Verenigde Nederlanden. Aan de Duitse kant van de grens hadden juist de (protestantse) Lutheranen het moeilijk door het streng katholieke bewind van de Bisschop Bernhard von Galen.
Er ontstond daardoor een druk grensverkeer. Lutheranen uit Vreden gingen in Rekken naar de protestantse Antoniuskerk en Bisschop Von Galen bouwde kerken voor de Nederlandse katholieken pal op de grens in onder meer Oldenkotte en Zwillbrock. Beide kerken bestaan nog steeds.